STUDIO     NIEUWS     PROJECTEN     BLOG     MEEGEWERKT AAN     CONTACT


< laatste nieuws NIEUWSARCHIEF

home >

juni 2017
Groene gevel Velperpoortgarage Arnhem

Groene gevel Velperpoortgarage

In maart van dit jaar heeft Dick van Aken Architectuur de Velperpoortgarage ingezonden voor een prijsvraag voor een groene gevel in Arnhem. Het idee om de Velperpoortgarage te vergroenen loopt nu mee in een reeks van maatregelen die de gemeente Arnhem met andere partijen in het gebied Velperpoort - Van Muijlwijkstraat willen uitvoeren.

Dat programma moet er toe leiden dat het gebied groener wordt, de mogelijkheden voor waterinfiltratie groter worden en de beeldkwaliteit toeneemt. Alle onderdelen van het programma staan of vallen met de aanwezigheid van voldoende budget. De gemeente Arnhem verwacht in het najaar meer duidelijkheid te hebben of de plannen gerealiseerd kunnen worden.


bestaande gevel Velperpoortgarage

mei 2017
Start uitvoering nieuwe badkamer in Ulft

november 2016
College is akkoord, we kunnen door!
Wauw, het college van B&W Oude IJsselstreek heeft ingestemd met de plannen voor een nieuw duurzaam levensloopbestendig woonhuis. We kunnen lekker verder met het ontwerp. 
Helaas kunnen we nu nog niet meer beelden laten zien. Die volgen later...

Entree van Ulft gereed

foto Wim Epskamp

Deze week is het precies 2 jaar geleden dat de eerste bewonersavond voor de herinrichting van de entree van Ulft werd georganiseerd. Ook deze week heeft de entree zijn nieuwe markering gekregen in de vorm van de Schabracq lantaarn, waarmee de werkzaamheden zijn afgerond. Een overzicht van afgelopen 2 jaar.

Aanleiding voor de heninrichting was de aanleg van een regenwaterriolering in de Deurvorststraat tussen het voormalige Hotel de Sluis en het Kennedyplein, een verloederde openbare ruimte en de onveilige oversteek van de Bongersstraat.  

In dit project is intensief samengewerkt met een groep van afgevaardigden bestaande uit bewoners en ondernemers uit beide straten, de gemeente Oude IJsselstreek en civieltechnisch projectbureau Anacon. Dick van Aken en Olaf Molenaar, die samen ook Ulft2020 leiden, hebben het proces van communicatie, inspiratie verzorgd. Alle input is door Dick van Aken Architectuur verwerkt in een concept ontwerp, wat door Anacon infra is verwerkt naar het Voorontwerp. 


september 2016

Sneak preview!

Wauw, gisteren veel complimenten ontvangen van de welstand voor het ontwerp van een nieuw duurzaam levensloopbestendig woonhuis. Helaas kunnen we nu nog niet meer beelden laten zien. Die volgen later...


Theaterdecor voor Rachid en Julia

Komende week spelen jongeren van Theaterfabriek Gekkoo een speciaal locatie-theater-project in de SSP-hal te Ulft dat als titel Rachid & Julia heeft meegekregen. Een verhaal over Julia die verliefd wordt op Rachid, een vluchteling die met zijn vader naast de familie van Julia is komen wonen. Losjes geïnspireerd op de Shakespeareaanse tragedie Romeo en Julia.
Voor dit bijzondere stuk heeft Dick van Aken Architectuur het toneelbeeld ontworpen.

Voorstellingen:
donderdag 25 augustus 19.30 uur PREMIERE
vrijdag 26 augustus 19.30 uur VOORSTELLING
zaterdag 27 augustus 19.30 uur VOORSTELLING
zondag 28 augustus 15.30 uur VOORSTELLING
zondag 28 augustus 19.30 uur VOORSTELLING


http://www.gekkoo.nl/rachid-en-julia/


 

EIGEN HUIS BOUWen IN aRNHEM!?

Samen met andere adviseur zal Dick van Aken Architectuur met een stand aanwezig zijn op de zelfbouwmarkt van de gemeente Arnhem.  De gemeente biedt informatie over vergunningverlening, eigentijds duurzaam bouwen en over de kavels die ze zelf aanbiedt (vanaf € 38.700!) ,waarop jij je woning naar eigen smaak kunt bouwen. Vrijstaand, in een rij, twee-onder-één kap; het kan allemaal! En wie weet er nu beter dan jijzelf hoe jij wil wonen?

Op een vrijblijvende manier kun je alle informatie krijgen die je nodig hebt bij het zetten van de eerste stappen in het proces van ideevorming tot en met de uitvoering. Je krijgt duidelijkheid over praktische zaken als:  hoe verloopt een bouwtraject? Wat zijn de kosten?  Welke aannemer moet ik kiezen? Maar bovenal krijgt je inspirerende ideeën.

  


 
maart 2016
Verbouw woonhuis Boulevard Heuvelink in Arnhem opgeleverd.

De belangrijkste ingrepen zijn een nieuwe ruimere trap naar het souterrain. De huidige trap is zeer kort en stijl. In het souterrain gaan de plafonds er uit en komen de oude balken weer in het zicht. Buitenwanden en plafonds worden voorzien van isolatie, dus meer comfort en weer helemaal van deze tijd. Op de begane grond wordt het verlaagde plafond verwijderd en het plafond in oude staat hersteld. 

Meer over deze verbouwing lees je hier


december 2015

Wat doet Ulft2020 op het Landelijk Congres Bevolkingsdaling 2015

De Landelijke Conferentie Bevolkingsdaling 2015 vond donderdag 10 december plaats op het DRU Industriepark in Ulft. Deze conferentie is georganiseerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het ministerie van Infrastructuur en Milieu in samenwerking met een aantal partners en de regio. Onder de noemer ‘Ruimte voor Talent’ stond dit jaar het perspectief van jongeren in krimp- en anticipeerregio’s centraal.
Dick van Aken en Olaf Molenaar namen een groep mee naar de Deurvorststraat om de veranderingen van afgelopen jaar te bekijken en te bediscussiëren. Ook hebben we gesproken over de volgende stappen die gezet kunnen worden. Bijvoorbeeld het plan voor de voormalige discotheek Joy en het leegstaande pand waar SuperdeBoer alweer zeven jaar gelegen vertrok.

Het was een inspirerende ochtend met gedeputeerden, wethouders, filmproducenten en andere enthousiaste deelnemers.

 


september 2015

Dick van Aken Architectuur is overgestapt naar 3D modelleren

Op weg naar verdere professionalisering is Dick van Aken Architectuur overgestapt naar een nieuwe manier van werken. Vanaf nu worden projecten in 3D gemodelleerd i.p.v. met lijnen getekend.  De vier-daagse basiscursus Archicad is inmiddels succesvol afgerond.  Binnenkort volgen nog twee cursus dagen. 


april 2015

Met plezier naar boven! 

Silvolde: De overloop was laag en donker. Door een klein stukje ruimte van de zolder te gebruiken en twee nieuwe dakramen te plaatsen is een geweldige lichte overloop gecreëerd. 


maart 2015

Update verbouw woonhuis Ulft

'Door de herindeling van de verdieping is de woonoppervlakte enorm toegenomen.'

De plattegrond van de verdieping heeft een enorme metamorfose ondergaan. Van een kruip door sluip door verdieping met veel gangruimte naar een efficiënt en ruimtelijk ingerichte verdieping met een vaste trap naar de zolder en veel licht. Door de toevoeging van deze trap is de 2e verdieping van het voorhuis nu geschikt als slaap- en werkruimte. Daarnaast is ook de zolder van het achterhuis toegankelijk gemaakt vanuit het voorhuis. Op de verdieping zijn nagenoeg alle binnenwanden eruit geweest, is de badkamer vernieuwd. Tevens zijn alle gevels en het gehele dak geïsoleerd naar nieuwbouwniveau. Binnenkort meer info over de verbouwde keuken.

      

De metamorfose van de Deurvorststraat in Ulft

Ulft2020 kijkt graag vooruit. Maar nu ook het tweede deel van het oude pand de Leeuw in gebruik is genomen vinden wij het een mooi moment om even achterom te kijken.
Pea, de Bouquetterie, Staentlet en La moda by Karin openden hun deuren. Nog maar drie maanden geleden zag de Deurvorststraat er heel anders uit.

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen, like Ulft2020 op Facebook.


3 oktober 2014

Ulft 2020 bij Omroep Gelderland Nieuws t.b.v. werkconferentie leegstand Achterhoek 


29  september 2014

Ulft 2020 - opnamen Omroep Gelderland t.b.v. werkconferentie leegstand Achterhoek vrijdag 3 oktober


26  september 2014

Artikel Ulft 2020 in de Ulftse Krant


23 september 2014

Deze aanblik is snel verleden tijd

Wij van Ulft2020 zijn ontzettend blij. Want vanaf 1 oktober 2014 zijn er weer huurders voor de benedenverdieping van pand de Leeuw in Ulft. Dit brengt in onze ogen weer een stukje meer leefbaarheid in het oude centrum van Ulft.

Het pand staat al jaren (na Hotel de Sluis) met stip op plaats 2 als het gaat om ergernissen rond verpaupering in het centrum van Ulft. 


11 september 2014

 

De gemeente Oude IJsselstreek onthult haar plannen met Ulft2020:

 

 

Ulft2020

De werkgroep Ulft 2020, bestaande uit Olaf Molenaar en Dick van Aken, die momenteel gevestigd is in 't Klooster zet zich in om de leefbaarheid in de F.B. Deurvorststraat en de Ir. Sassenstraat aan te pakken. Dat blijft de werkgroep doen. Bekeken wordt of de werkgroep dit ook zou kunnen realiseren op andere plaatsen binnen de gemeente Oude IJsselstreek. Dit hebben de initiatiefnemers van Ulft 2020 onlangs besproken met wethouder Peter van de Wardt. Om deze rol te borgen voor de toekomst wordt binnenkort de Stichting Ulft 2020 opgericht. Voor Ulft 2020 ligt de volgende uitdaging al klaar. In het gedeelte van de F.B. Deurvorststraat, vanaf voormalig hotel De Sluis tot aan het Kennedyplein, start de gemeente binnenkort met een afwateringsproject. De start van dit project biedt Ulft 2020 een unieke gelegenheid om, samen met ondernemers, omwonenden, de gemeente oude IJsselstreek en betrokken Ulftenaren, te kijken naar verbeteringen voor dit specifieke gedeelte van het centrum in Ulft. De gemeente stimuleert deze samenwerking die moet leiden tot een opwaardering van het centrum van Ulft, waarbij leegstand zoveel mogelijk wordt tegengegaan.

De gemeente Oude IJsselstreek wil medewerking verlenen aan het verzoek van de Stichting IJzersterk Ondernemen om het beheer van 't Klooster in Ulft over te nemen.

Het monumentale pand 't Klooster in Ulft, aan de F.B. Deurvorststraat 43 valt nu nog onder het beheer van de gemeente Oude IJsselstreek. De nieuwe beheerder De Stichting IJzersterk Ondernemen, in de persoon van Jeroen Wopereis, Rob Kriek en René Wopereis heeft zich tot doel gesteld om van 't Klooster een bruisend Ondernemerscentrum te maken dat werkplekken biedt aan zelfstandige ondernemers. In april 2014 is Stichting IJzersterk Ondernemen, vanwege ruimtegebrek, verhuisd vanuit Ulft naar het voormalige Rabobankgebouw in Gendringen. Binnen drie maanden na de start hebben zich dertig ondernemers gevestigd in het centrum van Gendringen. Op deze manier heeft de leefbaarheid in het dorp een enorme impuls gekregen die ook door de lokale ondernemersverenigingen wordt onderschreven. De gemeente ziet het realiseren van een ondernemerscentrum in 't Klooster als een geschikte invulling.

Gemeente Oude IJsselstreek.

De afgelopen maanden was er veelvuldig overleg tussen de gemeente, de initiatiefnemers van Ulft 2020 en Stichting IJzersterk Ondernemen. Tijdens deze gesprekken is gezocht naar mogelijke samenwerking tussen de verschillende initiatieven. Omdat de kracht van IJzersterk Ondernemen ligt in het verbinden van professionele zelfstandige ondernemers en het bieden van geschikte huisvesting voor deze ondernemers, kwam het leegstaande pand 't Klooster al snel in beeld als mogelijk toekomstig ondernemerscentrum.

De gemeente Oude IJsselstreek is blij dat Ulft 2020 en Stichting IJzersterk Ondernemen zich blijven inzetten voor een bruisend en energiek ondernemerscentrum in Ulft waarbij tegelijkertijd de leegstand effectief wordt tegengegaan. Dit is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen de gemeente en lokale partijen waarbij uiteindelijk een gezamenlijk doel kan worden gerealiseerd.

 


10 september 2014

 

Ulft2020: artikel De Gelderlander


8 september 2014

 

PERSBERICHT 

Ideeën Ulft 2020 worden concreet door samenwerking ondernemers

Olaf Molenaar en Dick van Aken van het burgerinitiatief Ulft 2020 gaan vanaf half september samenwerken met Jeroen Wopereis en Rob Kriek van IJzersterk Ondernemen. De bedoeling van de samenwerking is dat IJzersterk ondernemen Het Klooster, één van de speerpunten van Ulft 2020, gaat exploiteren.

 In het oude centrum van Ulft is de leegstand een groot probleem. Architect Dick van Aken kwam in september 2013  tot de conclusie dat vanaf de entree van Ulft bij de sluis, tot voormalig supermarkt De Boer twintig panden leeg staan. Ulft heeft hiermee de twijfelachtige eer om in de landelijke top 10 te staan, van plaatsen met de meeste winkelleegstand.

 Om het proces van leegstand te keren zijn Molenaar en van Aken vanaf april 2014 al bezig om een visie met nieuwe perspectieven te ontwikkelen voor ondernemers in de maak- en creatieve industrie, om zo de verpaupering in hun geboortedorp aan te pakken. Zij zien zichzelf als kwartiermakers van dit bottum-up initiatief. "Wij proberen te verbinden en mensen met elkaar in contact te brengen. Wij zien het Klooster als de broedplaats en tevens de huiskamer van de straat. Wij hebben zelf nooit de ambitie gehad om dit gebouw te exploiteren.”,  aldus Molenaar. “Ons doel is niet Het Klooster maar de hele straat weer tot leven brengen.”, vult van Aken aan. 

 

 

Wensbeeld Deurvorststraat met Het Klooster  - ULFT2020

Zo kwamen Van Aken en Molenaar in contact met IJzersterk Ondernemen, die al jaren ervaring heeft met het succesvol exploiteren van leegstaande gebouwen. De bedoeling is dat IJzersterk Ondernemen het beheer van Het Klooster op zich neemt. Het pand is eigendom van de gemeente Oude-IJsselstreek. Wethouder Peter van de Wardt is zeer enthousiast over dit bereikte resultaat.  De doelstelling van IJzersterk Ondernemen sluit naadloos aan bij die van Ulft 2020. “Het Klooster moet het centrum worden voor sociaal ondernemen in de Achterhoek”, aldus Wopereis.

 “Wij zijn erg blij met deze samenwerking. Ondernemers die geloven in de kansen, die wij als architect en communicatiespecialist naar voren brengen en zich gaan vestigen op deze locatie in Ulft.”, aldus Molenaar. “Bovendien kunnen we nu weer verder met onze volgende uitdaging, het ontwerponderzoek voor de herbestemming van de voormalig discotheek Joy en het verder betrekken van overige pandeigenaren bij het plan”, zegt van Aken.


28 juni 2014

Ulft2020: foto Roel Kleinpenning

Onze lachende gezichten / blije hoofden zijn misschien niet helemaal gepast met alle leegstand in Ulft. We zijn blij met de ontwikkeling dat binnenkort het dichtgeplakte pand op de achtergrond wordt opgeknapt. 


24 juni 2014

Ulft2020: artikel Gelderse Post Oude IJsselstreek


14 juni 2014

Ulft2020: Artikel De Gelderlander


12 juni 2014

Ulft2020: Artikel De Gelderlander


10 juni 2014

Ulft2020: Artikel Ulftse krant juni 2014


27 mei 2014

Ulft stond vorig jaar in de top 10 van plaatsen met de meeste winkelleegstand. Wat wordt er nu gedaan om het oude centrum van Ulft weer aantrekkelijk te maken? Hoe kunnen ondernemers, overheden, pandeigenaren inspringen op deze tijd van veranderingen? 


ULFT2020, presenteert in samenwerking met de ondernemersvereniging Hanze Ulft en de gemeente Oude-IJsselstreek  een  boeiend programma voor en door ondernemers. Olaf Molenaar (marketeer) en Dick van Aken (architect), initiatiefnemers  van ULFT2020  zullen vertellen wat ULFT2020 samen met ondernemers, de gemeente en pandeigenaren in ruim 2 maanden heeft bereikt en hoe zij verder willen in de aanpak van de leegstand en verpaupering van voormalige winkels in het oude centrum van Ulft.
Karel Trommelen van DTNP zal spreken over de revolutionaire veranderingen in de detailhandel. Arie-Willem Bijl, kwartiermaker van het Honigcomplex in Nijmegen, heeft een boeiend verhaal over het (tijdelijk) herbestemmen  van dit complex, waar ondernemers het verschil maken.
De avond is vooral ook de start van de ondersnemersproat voor alle ondernemers uit de gemeente Oude-IJsselstreek.

 

Locatie: Het Klooster F.B. Deurvorststraat 43 Ulft
Wanneer: Woensdag 11 juni 2014
Tijd: aanvang 19.30, inloop vanaf 19.00 uur
Informatie: Dick van Aken 06 15 35 77 27  |  Olaf Molenaar 06 81 53 28 05


23 mei 2014

Foto's van de Joy in Ulft anno mei 2014! De wijkraad Ulft Centrum heeft de beplakte platen aan de buitenzijde van de gevel verwijderd en de ruiten weer schoon gemaakt. Binnenkort een mooie fototentoonstelling achter de ruiten te zien. ULFT2020 gaat opzoek naar nieuwe mogelijkheden voor het gebouw! 

      

Joy Ulft september 2013                                                                          Joy Ulft mei 2014           


19 mei 2014

Dick van Aken en Olaf Molenaar van ULFT2020 waren afgelopen weekend al te zien op Focuz TV. Niet iedereen kan deze zender ontvangen, dus vanaf nu te zien via Youtube.


18 mei 2014

Via Jan Besselink, dorpsfotograaf in Ulft heeft ULFT2020 geweldige foto's in haar bezit gekregen. Kijk je naar de huidige staat van de openbare ruimte en de gebouwen valt mij op dat het gevoel voor ambacht en materiaal, als ook de eenvoud is verdwenen. 

      

      

      

      

      

      

      


9 mei 2014

Vandaag samen met mijn compagnon Olaf Molenaar voor ULFT2020 te gast bij Toin de Ruiter in het programma Business update van Focuz TV. Het gespreksonderwerp was ons initiatief tegen de leegstand en verpaupering in Ulft. Het programma wordt op zaterdag 17 mei vanaf 19.00 uur een etmaal uitgezondenen. Daarna te zien via de website van Focuz TV en YouTube. 


7 mei 2014

Op woensdag 7 mei presenteerden Dick van Aken en Olaf Molenaar in het Klooster aan de F.B. Deurvorststraat 
'ULFT 2020' voor de gebouweigenaren van leegstaande voormalige winkelpanden, buurtbewoners, politiek en overige geïnteresseerden.

 


april 2014

Dagblad De Gelderlander, editie Achterhoek:
Nieuwe plannen 't Klooster voor 'leefbaarder Ulft'

  Klik op de foto voor het volledige artikel

lees meer op de site van


           
< laatste nieuws

home >